Izkoristite nove tehnologije

Zaradi vse pogostejših primerov kršitev je varnost podatkov najpomembnejša naloga številnih vodij informacijske varnosti. Vzpostavitev ali izboljšanje tehnologij za preprečevanje uhajanja podatkov (Data Leakage Prevention – DLP) je na drugem mestu prioritet v naslednjem letu in kar 40 % anketirancev raziskave o informacijski varnosti je potrdilo, da je slednje ena izmed treh prioritetnih nalog. Tehnologija za preprečevanje uhajanja podatkov je sestavljena iz različnih orodij in procesov za ugotavljanje, spremljanje ter varovanje občutljivih podatkov ali informacij.

Damir Savanović / MonitorPro

Ena najpresenetljivejših ugotovitev je, da zelo majhno število družb kriptira svoje prenosne računalnike. Le 41 % anketirancev kriptira svoje računalnike in le 17 % preostalih načrtuje kriptiranje računalnikov v prihajajočem letu. Naveden podatek je presenetljiv glede na znana dejstva, kot so: veliko število primerov uhajanja podatkov zaradi izgube ali kraje prenosnih računalnikov; dejstvo, da ustrezna tehnologija obstaja, njena uvedba pa je cenovno dostopna; vpliv na uporabnike je med njeno namestitvijo zelo majhen in zato ne bi smel predstavljati ovire.

 

Raziskava je pokazala, da se raven notranjega in zunanjega tveganja nenehno povečuje. Upravljanje tveganja s področja informacijske varnosti zahteva fleksibilen pristop, ki je osredotočen na to, kaj je najpomembneje za organizacijo, torej varstvo kritičnih informacij. Le z razumevanjem uporabe informacij v okviru kritičnih poslovnih procesov bo organizacija in še posebej njena služba informacijske varnosti resnično začela upravljati svoje varnostne potrebe.

 Z verigo sreče do novih uspehov

Družba Unistar PRO letos praznuje 25. obletnico. Direktor Miran Boštic ve, da upravlja z znanjem in sposobnostmi več kot sto strokovnjakov, zato bo podjetje usmeril na zahtevnejša zahodna in severna tržišča.

Preberi celoten intervju.